Et refraktometer er et optisk måleapparat, som anvendes til at måle brydningsindekset på forskellige væsker. Der findes forskellige typer refraktometre, hvoraf nogle er stationære og andre håndholdte. De arbejder dog alle ud fra samme princip om lysets brydningsindeks.
Med et refraktometer kan man måle sukkerindholdet i frugt og malt, vandindholdet i honning, frostvæskes evne til at holde væsker frostfrie, massefylde i urin eller syreindholdet i et batteri. Ligeledes kan et refraktometer måle saltopløsninger i fx havvand og alkoholindholdet i klare spiritusser eller alkoholopløsningen i fx IPA sprit i jordvarmeanlæg.
Dette refraktometer er særligt velegnet til måling af Brix-værdien. Det betyder, at du kan bestemme sukkerindholdet i en lang række fødevarer, såsom frugt, grøntsager, juice og mange andre type drikkevarer, som indeholder sukkerstof. Brix refraktometre er derudover også særlig ideelle til overvågning af processer inden for forskellige grene af industrien (kølevæskeovervågning, olier og fedtstoffer).
Refraktometeret er udstyret med Automatic Temperature Compensation (ATC), der automatisk korrigerer temperaturafvigelser under brug. Kroppen er af kobber, hvilket gør dette refraktometer meget slidstærkt og modstandsdygtigt overfor kemisk korrosion. Dvs. at levetiden øges mange gange i forhold til almindeligt aluminium huse.
Det pågældende refraktometer har følgende specifikationer:
• Måleområde: 45-82% Brix
• Aflæsning: 0,5% Brix
• Nøjagtighed: ± 0,50%
• Med Automatisk Temperatur Kompensation(ATC)
• Størrelse (Længde x Ø dia.): 142 x Ø40 mm
• Vægt: 186 gram
• Materiale: Kobber
Hovedanvendelsesområder:
• Industri: Proces- og kvalitetskontrol, smøremiddelstyring
• Fødevareforarbejdningsindustrien: Drikkevarer, frugt, slik
• Landbrug: Bestemmelse af frugtens modenhed til kvalitetskontrol under høsten
• Restauranter og industrikøkkener