Et refraktometer er et optisk måleapparat, som anvendes til at måle brydningsindekset på forskellige væsker. Der findes forskellige typer refraktometre, hvoraf nogle er stationære og andre håndholdte. De arbejder dog alle ud fra samme princip om lysets brydningsindeks.
Med et refraktometer kan man måle sukkerindholdet i frugt og malt, vandindholdet i honning, frostvæskes evne til at holde væsker frostfrie, massefylde i urin eller syreindholdet i et batteri. Ligeledes kan et refraktometer måle saltopløsninger i fx havvand og alkoholindholdet i klare spiritusser eller alkoholopløsningen i fx IPA sprit i jordvarmeanlæg.
Dette refraktometer er designet til at arbejde med sukkerrelaterede væsker med højt sukkerindhold, honning, gelé, syltetøj og sirup for at hjælpe med at overvåge og kontrollere sukkerkoncentrationer i fødevarer og drikkevarer.
Refraktometeret er udstyret med Automatic Temperature Compensation (ATC), der automatisk korrigerer temperaturafvigelser under brug. Kroppen er af kobber, hvilket gør dette refraktometer meget slidstærkt og modstandsdygtigt overfor kemisk korrosion. Dvs. at levetiden øges mange gange i forhold til almindeligt aluminium huse.
Bemærk: Læs brugervejledningen grundigt inden kalibrering.
Det pågældende refraktometer har følgende specifikationer:
• Måleområde:58-90% Brix /38-43 Be' / 12-27% vand
• Aflæsning:0,5% Brix /0,5 Be' /1% vand
• Nøjagtighed: ± 0,5% Brix /± 0,5 Be' /± 1% vand
• Med Automatisk Temperatur Kompensation(ATC)
• Størrelse (Længde x Ø dia.): 145 x Ø40 mm
• Vægt: 193 gram
• Materiale: Fuld kobber
Hovedanvendelsesområder:
• Biavl
• Honningproduktion
• Kontrol af modenhed af frugter
• Verificere produktkvaliteten efter høst og/eller kontrol af koncentrationer under forarbejdning og emballering.
• Kontrol af koncentrationen af forskellige industrielle væsker såsom skæresmøremidler og skyllemidler.