Et refraktometer er et optisk måleapparat, som anvendes til at måle brydningsindekset på forskellige væsker. Der findes forskellige typer refraktometre, hvoraf nogle er stationære og andre håndholdte. De arbejder dog alle ud fra samme princip om lysets brydningsindeks.
Med et refraktometer kan man måle sukkerindholdet i frugt og malt, vandindholdet i honning, frostvæskes evne til at holde væsker frostfrie, massefylde i urin eller syreindholdet i et batteri. Ligeledes kan et refraktometer måle saltopløsninger i fx havvand og alkoholindholdet i klare spiritusser eller alkoholopløsningen i fx IPA sprit i jordvarmeanlæg.
Dette refraktometer bruges hovedsageligt i fødevareindustrien og designet til test af koncentrationen af sukker og saltholdighedsopløsninger. Det er meget brugt til sukker- og sojabønnefremstilling, ketchup, syltetøj og mere. Den ene skala viser koncentrationen (procent) af salt i vand, den anden skala viser mængden af sukker.
Refraktometeret er udstyret med Automatic Temperature Compensation (ATC), der automatisk korrigerer temperaturafvigelser under brug.
Det pågældende refraktometer har følgende specifikationer:
• Måleområde: 0-28% Salinity / 0-32% Brix
• Aflæsning: 0,2% Salinity / 0,2% Brix
• Nøjagtighed: ±0,2% / ±0,2%
• Med Automatisk Temperatur Kompensation (ATC)
• Størrelse (Længde x Ø dia.): 170 x Ø40 mm
• Vægt: 207 gram
• Materiale: Fuld kobber
Hovedanvendelsesområder:
• Fødevareforarbejdningsindustrien
• Restauranter og industrikøkkener
• Akvatiske industri: Havvand og havvand akvarister / fiskeopdrættere