Et refraktometer er et optisk måleapparat, som anvendes til at måle brydningsindekset på forskellige væsker. Der findes forskellige typer refraktometre, hvoraf nogle er stationære og andre håndholdte. De arbejder dog alle ud fra samme princip om lysets brydningsindeks.
Med et refraktometer kan man måle sukkerindholdet i frugt og malt, vandindholdet i honning, frostvæskes evne til at holde væsker frostfrie, massefylde i urin eller syreindholdet i et batteri. Ligeledes kan et refraktometer måle saltopløsninger i fx havvand og alkoholindholdet i klare spiritusser eller alkoholopløsningen i fx IPA sprit i jordvarmeanlæg.
Dette refraktometer er designet til at teste koncentrationen af saltvand og saltlage. Det bruges hovedsageligt i områder til kvalitetskontrol i forsknings- og kliniske laboratorier samt i marineindustrien. Dens skala giver en direkte aflæsning af vægtfylden og koncentrationen (promille) af salt i vand. Den ene skala kontrollerer NaCl-niveauerne inden for området 0-100 ppt, og den anden skala måler vægtfylde med et interval på 1.000 til 1.070. Begge muliggør direkte bestemmelse af saltholdighed i vand, der indeholder opløst salt og få eller ingen andre opløste faste stoffer. Den er meget velegnet til marine saltvandstanke.
Refraktometeret er udstyret med Automatic Temperature Compensation (ATC), der automatisk korrigerer temperaturafvigelser under brug. Refraktometeret er udstyret med Automatic Temperature Compensation (ATC), der automatisk korrigerer temperaturafvigelser under brug. Kroppen er af kobber, hvilket gør dette refraktometer meget slidstærkt og modstandsdygtigt overfor kemisk korrosion. Dvs. at levetiden øges mange gange i forhold til almindeligt aluminium huse.
Det pågældende refraktometer har følgende specifikationer:
• Måleområde:0-10% Salinity (0-100 ppt) /SG: 1,000-1,070 RI
• Aflæsning:0,1% (1 ppt) /0,001 RI
• Nøjagtighed: ±0,1%(1 ppt) /±0,001RI
• Med Automatisk Temperatur Kompensation(ATC)
• Størrelse: (Længde x Ø dia.): 195 x Ø40 mm
• Vægt: 228gram
• Materiale: Fuld kobber
Hovedanvendelsesområder:
• Fødevareforarbejdningsindustrien
• Restauranter og industrikøkkener
• Akvatiske industri: Havvand og havvand akvarister / fiskeopdrættere