Et refraktometer er et optisk måleapparat, som anvendes til at måle brydningsindekset på forskellige væsker. Der findes forskellige typer refraktometre, hvoraf nogle er stationære og andre håndholdte. De arbejder dog alle ud fra samme princip om lysets brydningsindeks.
Med et refraktometer kan man måle sukkerindholdet i frugt og malt, vandindholdet i honning, frostvæskes evne til at holde væsker frostfrie, massefylde i urin eller syreindholdet i et batteri. Ligeledes kan et refraktometer måle saltopløsninger i fx havvand og alkoholindholdet i klare spiritusser eller alkoholopløsningen i fx IPA sprit i jordvarmeanlæg.
Dette refraktometer er designet til at bestemme indholdet af sukker i druer og druesaft (mos). Udstyret med en tredobbelt skala, der viser Oechsle, Saccharose og KMW/Babo.
Med Automatic Temperatue Compensation (ATC), der automatisk korrigerer temperaturafvigelser under brug. Dette refraktometer kan også bruges i bryggerier, til kontrol af gæringsfremskridt, vinavlere, afgrøder, landbrug og til at kontrollere modenhed af frugter og friskpressede frugter. Kroppen er af kobber, hvilket gør dette refraktometer meget slidstærkt og modstandsdygtigt overfor kemisk korrosion. Dvs. at levetiden øges mange gange i forhold til almindeligt aluminium huse.
Det pågældende refraktometer har følgende specifikationer:
• Måleområde:0-140 °Oe /0-27 KMW (Babo) /0-32%Brix (Sacch.)
• Aflæsning:1°Oe /0,2 KMW /0,2% Brix
• Nøjagtighed: ± 1°Oe /± 0,2 KMW /± 0,2% Brix
• Med Automatisk Temperatur Kompensation(ATC)
• Størrelse: (Længde x Ø dia.): 170 x Ø40 mm
• Vægt: 207 gram
• Materiale: Fuld kobber
Hovedanvendelsesområder:
• Landbrug: vin- og frugtavl
• Vinfremstilling
• Most- og alkoholproduktion